Drev cannabisplantasje i huset til medietopp

Drev cannabisplantasje i huset til medietopp

Bak stakittgjerde ligger villaen, omkranset av en romslig hage med prydbusker. Det var her 31-åringen sørget for at to gartnere dyrket fram over 460 cannabisplanter i 2020.

Året før signerte mannen en leiekontrakt med huseieren av villaen, en medietopp. Mannen visste at så snart kontrakten var i havn, kunne dyrkingen starte.

Tyvkobling

En novemberdag 2020 bugnet det over av cannabisplanter i alle de seks rommene i andre etasje. Plantene krevde lys og høy varme. For å unngå at medietoppens bolig skulle få en skyhøy strømregning, og på den måten vekke mistanke, ble det tyvkoblet ledninger forbi strømmåleren.

De tyvkoblede ledningene, som hang ned fra taket i flere rom, utgjorde stor brannfare. I kjelleren var alle rom fulle av 184 potente stiklinger. Samlet hadde plantasjen et potensial til å produsere over 38 kilo cannabis. Det kunne ha blitt solgt på gata som 39.000 brukerdoser, og gitt rundt 3,9 millioner kroner i fortjeneste.

Men kort tid etter ble plantasjen avslørt av politiet ved en tilfeldighet. Han er nå dømt i Oslo tingrett for å være plantasjens bakmann og organisator, og for å ha tyvkoblet strøm for nær 140.000 kroner – med stor brannfare.

Les også: MDG-lederen om joint-stuntet: – Forstår at han gjorde det

Overvåkingskameraer

I november 2020 hadde politiet en utlendingskontroll. Der stoppet de blant annet en bil med fire passasjerer. Politiet tok med to menn fra bilen for videre kontroll. På den ene mannens mobiltelefon fant politiet en applikasjon som var knyttet til et overvåkingskamera. Dette ledet politiets oppmerksomhet til villaen i Oslo.

Statsadvokat Stein Vale, var aktor i rettssaken. Han sier til Nettavisen at huset i all hovedsak ble brukt til dyrkingen.

– Dette er organisert kriminalitet. Villaen var leid ut for at noen skulle bo der, men formålet var noe helt annet. En av gartnerne overnattet der innimellom. De to gartnerne ble innlosjert på en annen adresse som tilhører et kriminelt nettverk, forklarer Vale.

Cannabisplanter og stiklinger, svidde sikringer og et tyvkoblet strømanlegg. Det var dette som møtte politiet da de ransaket villaen en tirsdag i slutten av november. Men bakmannen var forsvunnet. Politiet etterlyste ham. Men allerede neste dag hadde han tatt seg over grensen til Sverige. Han dro til Dubai, før han reiste tilbake til Sverige. I retten forklarte mannen at savnet etter familien i Norge ble for stort, så han tok sjansen på å krysse grensen over til Norge januar i år. Da ble han endelig pågrepet. Mannen forklarte at han hadde en mindre rolle i virksomheten. Etter en måned, ble han løslatt fra varetekt mot meldeplikt.

Banebrytende bevisførsel

Samtidig jobbet fransk politi med bevisførselen i saken. Det viste seg at de fikk dratt ut kommunikasjonstråder fra en profil som de kunne knytte til 31-åringen i det krypterte meldingssystemet SKY ECC. Disse bevisene tydet på at han hadde en større rolle. Det førte til at mannen ble fengslet på ny i mai i år.

Mannens forsvarer forsøkte å avskjære de franske bevisene. Han mente at dekrypterte meldinger ikke kan brukes i en straffesak. I juni ble spørsmålet avgjort i Høyesterett.

– For første gang i norsk rettshistorie, avgjorde Høyesterett på generelt grunnlag at dekrypterte meldinger fra meldingssystemet kan brukes i bevisførsel, sier Vale.

Les også: Studie om cannabisbrukere overrasker forskerne

Spillavhengighet

Mannen erkjente straffskyld for medvirkning i dyrkingen av cannabis og at han var vel vitende om at huset skulle brukes til å lage en cannabisplantasje, men nektet for å ha hatt en sentral rolle i virksomheten. Han ble ikke trodd i Oslo tingrett.

Retten slo fast at mannen, uten tvil, hadde hatt en mer aktiv rolle enn han forklarte selv, basert på bevismateriale fra de krypterte meldingene.

Mannen forklarte at han lider av spilleavhengighet og at han sto i spillegjeld til en klubbeier. I frykt for represalier mot seg selv og sin familie, lot han seg til presse til å skaffe et produksjonssted for klubbeieren.

Mannen er dømt til over 3 års fengsel, og må betale over 150.000 kroner i erstatning til strømselskapet han tappet strøm fra, i tillegg til 250.000 kroner i erstatning til forsikringsselskapet. I retten nektet mannen straffskyld for å ha tyvkoblet strømmen eller medvirket til dette.

– Tar betenkningstid

Mannens forsvarer, Morten Furuholmen, sier til Nettavisen at hans klient tar betenkningstid når det gjelder eventuell anke. Dommen som ble forkynt 1. september, har ankefrist på to uker.

Medietoppen som leide ut boligen til mannen, sier til Nettavisen at vedkommende ikke ønsker å kommentere saken.

Fra tidligere er to andre menn dømt i forbindelse med cannabisdyrkingen i villaen. Begge ble dømt til fengsel i henholdsvis 1 år og 8 måneder og 2 år. De har begge sonet straffen og er utvist fra Norge.

Read More

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required